På Herningsholm Erhvervsskole bliver du undervist i et moderne værksted med gode værkstedsfaciliteter og diagnoseudstyr. Du lærer dine egne metoder til fejlfinding og arbejder med motorcykler, knallerter og scootere – nye som gamle.
Som knallertmekaniker lærer du at reparere knallerter. Du lærer at skifte tændrør, olie og filtre samt smøre og justere. Du lærer også at bruge håndbøger, så du ved, hvordan knallerten er bygget op.
Som motorcykelmekaniker lærer du bl.a. om tændingssystemer, kobling, gearkasse og kølesystemer. Du får også et grundigt kendskab til motorer, lige fra 1-cylindrede til store 4-takterere med flere cylindre.
Som knallertmekaniker kan du videreuddanne dig til motorcykelmekaniker. Som motorcykelmekaniker kan du blandt andet videreuddanne dig til autoteknolog, driftsteknolog offshore, produktionsteknolog og i eksport og teknologi.
Varighed
Uddannelsen til knallertmekaniker varer 2 år og 9 mdr.
Uddannelsen til motorcykelmekaniker varer 4 år.
Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb.
Grundforløb 2 varer 20 uger. Når du har bestået Grundforløb 2, begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden.
Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger.
For at begynde på en erhvervsuddannelse skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra folkeskolens afgangsprøve.
Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.
Uddannelse med adgangsbegrænsning
På denne uddannelse er der adgangsbegrænsning på Grundforløb 2. Det betyder, at du skal have en praktikaftale med en virksomhed eller søge om en plads på Herningsholm Erhvervsskole for at blive optaget på en af uddannelserne.
Du ansøger på optagelse.dk og vil blive indkaldt til en samtale. Blandt ansøgerne vælger Herningsholm Erhvervsskole de bedst kvalificerede til det begrænsede antal pladser.
Der bliver valgt mellem de elever, som går på Grundforløb 1, og de som starter direkte på Grundforløb 2.
Der er ansøgningsfrist to gange om året - 1. juni og 1. december.
Fag
På Grundforløb 2 har du en blanding af grundfag og fagområder, som er med til at gøre dig klar til at starte på uddannelsens hovedforløb.
Grundfag
- Dansk E
- Engelsk F
- Matematik E
Fagområder
- 2- og 4 taktsmotorer
- Affjedringssystemer
- Arbejdsmiljø
- Brandbekæmpelse
- Bremsesystemer
- Brændstofsystemer
- Elektriske anlæg
- EPOXY
- Førstehjælp
- Gearsystemer
- Informationsteknologi
- Materialeforståelse
- Salg og service
- Styresystemer
- Tændingssystemer
- Økonomi
For at kunne begynde på hovedforløbet til knallert- og motorcykelmekaniker skal du have bestået:
- Dansk E
- Matematik E
- Engelsk F
og opnået følgende certifikater:
- Arbejdsmiljø ved svejsning og termisk skæring
- Elementær brandbekæmpelse
- Færdselsrelateret førstehjælp
- Førstehjælp, mellem niveau
- Personlig sikkerhed ved epoxy og isocyanater
Under hovedforløbet er du skiftevis på skoleophold og i praktik i en virksomhed.
Du behøver ikke have en læreplads, inden du starter på uddannelsen. Flere finder først en læreplads, efter at de er begyndt på uddannelsen.
Hvis du ikke har en læreplads, når du afslutter Grundforløb 2, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Det betyder, at skolen fungerer som din mester, indtil du finder en læreplads.
Hvis du allerede har fundet en lære-/praktikplads, kan du begynde din uddannelse i virksomheden, inden du starter på grundforløbet.
Læs mere om lære- og praktikplads i studiehåndbogen.
Uddannelsesgarantien på erhvervsuddannelserne betyder, at du får mulighed for at afslutte en erhvervsuddannelse, uanset hvilket grundforløb, du har taget.
Når du er færdig med grundforløbet (GF2) på en erhvervsuddannelse, skal du optages på uddannelsens hovedforløb. For at blive optaget skal du opfylde de faglige adgangskrav til hovedforløbet, og du skal have skaffet dig en oplæringsaftale med en virksomhed.
Hvis du endnu ikke har fået en oplæringsaftale med en virksomhed, kan du komme i skoleoplæring* **.
I skoleoplæringen fungerer Herningsholm som din oplæringsplads, og du arbejder i værkstederne og får faglige opgaver og udfordringer - nøjagtigt som hvis du var på en virksomhed.
*For uddannelser med adgangsbegrænsning skal du have søgt om og være optaget på uddannelsen allerede på GF2. Læs mere om de uddannelser her.
**Der er ikke skoleoplæring på uddannelsen til eventkoordinator.
Vil du vide mere?
Carsten Moeskjær
Uddannelsesleder
Tilmeld uddannelse
Sådan tilmelder du dig din drømmeuddannelse. Læs mere om blandt andet optagelseskrav, merit og tilmeldingsfrister.
Studiehåndbog
I studiehåndbogen finder du alt det praktiske, der vigtigt at vide, når du er elev på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier - herunder studie- og ordensreglementet.