Snedkerfaget er et traditionsrigt håndværk, der samtidig er stærkt på teknologisk fornyelse. Her lærer du at bruge det klassiske håndværktøj til at lave et møbel, en dør og lignende - helt fra bunden.
Møbelsnedkeren fremstiller alle slags møbler i træ. Du kommer til at arbejde med produktudvikling og fremstilling af prototyper, og du vil være med i produktionen af såvel special- som seriefremstillede møbler.
På Herningsholm Erhvervsskole arbejder vi allerede på grundforløbet med design og produktudvikling. Sammen med de basale faglige kompetencer er innovation et grundlæggende element i undervisningen. Vi forsøger at holde fagets faglige traditioner i hævd med respekt for den teknologiske udvikling. Vi investerer derfor løbende i nyt udstyr.
Fremtidsmuligheder
Med et snedkersvendebrev i hånden er der mange muligheder for arbejde.
Du kan også videreuddanne dig til eksempelvis: produktionsteknolog, konstruktør eller ingeniør.
Varighed
Uddannelsen til møbelsnedker varer 3 år og 3-9 måneder
Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb.
Grundforløb 2 varer 20 uger. Når du har bestået Grundforløb 2, begynder du på hovedforløbet, som veksler mellem skoleophold og praktik i virksomheden.
Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du først på Grundforløb 1, der varer 20 uger.
INTERNATIONALT SPECIALE
Du kan vælge at tage uddannelsen som International Snedker. Det betyder, at du gennem studietur og et eller flere udenlandske praktikophold får kendskab til produktion, sprog og kultur uden for Danmarks grænser.
Læs mere om specialet International Snedker.
For at begynde på en erhvervsuddannelse skal du have opnået et 2-tal i gennemsnit i dansk og et 2-tal i gennemsnit i matematik fra folkeskolens afgangsprøve.
Hvis du ikke kan opfylde karakterkravene, har du mulighed for at gå til en optagelsesprøve.
Uddannelse med adgangsbegrænsning
På denne uddannelse er der adgangsbegrænsning på Grundforløb 2. Det betyder, at du skal have en praktikaftale med en virksomhed eller søge om en plads på Herningsholm Erhvervsskole for at blive optaget på en af uddannelserne.
Du ansøger på optagelse.dk og vil blive indkaldt til en samtale. Blandt ansøgerne vælger Herningsholm Erhvervsskole de bedst kvalificerede til det begrænsede antal pladser.
Der bliver valgt mellem de elever, som går på Grundforløb 1, og de som starter direkte på Grundforløb 2.
Der er ansøgningsfrist to gange om året - 1. juni og 1. december.
Fag
På Grundforløb 2 har du en blanding af grundfag og fagområder, som er med til at gøre dig klar til at starte på uddannelsens hovedforløb.
Grundfag
- Matematik F
- Teknologi F
Fagområder
- Materialelære
- Kvalitetsbevidsthed
- Tegning i 2D og 3D
- Dokumentation
- Konstruktion og fremstilling
- Værktøjs- og maskinlære
- EPOXY
- Maskinkørekort
- Førstehjælp
- CNC-teknik
- Rulle-bukkestillads
For at kunne begynde på hovedforløbet til møbelsnedker skal du have gennemført:
- Matematik F
- Teknologi F
og opnået følgende certifikater:
- Elementær brandbekæmpelse
- Førstehjælp, mellem niveau
- Maskinkørekort til enkle og stationære maskiner
- Personlig sikkerhed ved epoxy og isocyanater
- Rulle- og bukkestillads
Under hovedforløbet er du skiftevis på skoleophold og i praktik i en virksomhed.
Du behøver ikke have en læreplads, inden du starter på uddannelsen. Flere finder først en læreplads, efter at de er begyndt på uddannelsen.
Hvis du ikke har en læreplads, når du afslutter Grundforløb 2, har du mulighed for at komme i skolepraktik. Det betyder, at skolen fungerer som din mester, indtil du finder en læreplads.
Hvis du allerede har fundet en lære-/praktikplads, kan du begynde din uddannelse i virksomheden, inden du starter på grundforløbet.
Læs mere om lære- og praktikplads i studiehåndbogen.
Uddannelsesgarantien på erhvervsuddannelserne betyder, at du får mulighed for at afslutte en erhvervsuddannelse, uanset hvilket grundforløb, du har taget.
Når du er færdig med grundforløbet (GF2) på en erhvervsuddannelse, skal du optages på uddannelsens hovedforløb. For at blive optaget skal du opfylde de faglige adgangskrav til hovedforløbet, og du skal have skaffet dig en oplæringsaftale med en virksomhed.
Hvis du endnu ikke har fået en oplæringsaftale med en virksomhed, kan du komme i skoleoplæring* **.
I skoleoplæringen fungerer Herningsholm som din oplæringsplads, og du arbejder i værkstederne og får faglige opgaver og udfordringer - nøjagtigt som hvis du var på en virksomhed.
*For uddannelser med adgangsbegrænsning skal du have søgt om og være optaget på uddannelsen allerede på GF2. Læs mere om de uddannelser her.
**Der er ikke skoleoplæring på uddannelsen til eventkoordinator.
Du kan kombinere din gymnasiale ungdomsuddannelse med en erhvervsuddannelse og blive eftertragtet på arbejdsmarkedet.
Der er brug for faglærte i erhvervslivet, og med både en studentereksamen og et svendebrev i hånden kan du gøre brug af dine boglige og praktiske erfaringer. Kombinationen er også en fordel, hvis du vælger at læse videre på en af de mere end 200 videregående uddannelser.
Læs, hvordan nuværende og tidligere Herningsholm-elever gør brug af sammensætningen mellem deres studentereksamen og et svendebrev.
Vil du vide mere?
Rasmus Holten
Uddannelsesleder
Studiehåndbog
I studiehåndbogen finder du alt det praktiske, der vigtigt at vide, når du er elev på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier - herunder studie- og ordensreglementet.
Tilmeld uddannelse
Sådan tilmelder du dig din drømmeuddannelse. Læs mere om blandt andet optagelseskrav, merit og tilmeldingsfrister.
Også som EUX
Med EUX bliver du både student og faglært på én gang.
EUX har et højere fagligt niveau og giver dig endnu flere fremtidsmuligheder.