En flygtig idé en sen nattetime blev startskuddet for Dorthe Askjær Jensen, Emma Märcher Rasmussen og Ida Stampe Frederiksen fra 2.x på HTX Herning. Onsdag den 10. maj skal de præsentere deres projekt om reducering af hormonforstyrrende stoffer i spildevand for dommerne ved finalen i IDA Science Cup.
- Det slog mig bare en aften, lige inden jeg faldt i søvn. Jeg tror, at jeg fik skrevet noget med ”mindre østrogen i drikkevand” ned på et stykke papir, siger Ida med et smil.
IDA Science Cup er en opfinderkonkurrence, hvor elever på HTX og STX udfordres til at bruge deres naturvidenskabelige viden til at udvikle en innovativ løsning på et hverdagsproblem.
Simpel løsning
- Vi startede med at se på nogle eksisterende projekter, og nu er vi endt ud med vores egen prototype. Kort fortalt så er BioBall en bold med en køkkensvamp indeni. Bakterierne i vandet binder sig på køkkensvampen, så når man lægger en masse BioBalls ned i spildevandstankene, bliver vandet renset, forklarer Emma Märcher Rasmussen om deres finaleprodukt.
- Altså på sigt så skal der selvfølgelig være en bestemt type plastik eller skum inden i boldene, men grydesvampen har den rigtige struktur. Det virker, og det er det vigtigste, uddyber Ida Stampe Frederiksen.
De tre HTX-studerende kvalificerede sig ved at tage førstepladsen ved semifinalen den 18. april. Og her fik de rosende ord med på vejen.
- Vi fik at vide, at det var en simpel idé. Men en rigtig god løsning på et stort problem, siger Emma Märcher Rasmussen.
Til bords med Grundfos
Ved dommerbordet sad blandt andre en kemiingeniør fra Grundfos, som kunne se det interessante i gruppens opfindelse.
- Vi blev inviteret på besøg på Grundfos for at fortælle om vores projekt, fortæller Emma Märcher Rasmussen med en vis stolthed i stemmen.
- Vi havde slet ikke regnet med, at vores idé ville blive så godt modtaget. Til konkurrencen bliver man taget alvorligt, og dommerne ser os ikke bare som nogle ligegyldige gymnasieelever, siger Ida Stampe Frederiksen.
Det er da heller ikke et helt ligegyldigt problem, de ambitiøse studerende har sat sig for at tage kampen op med.
- I dag får flere og flere mænd dårligere sædkvalitet. En af de vigtigste forklaringer er hormonforstyrrende stoffer, som allerede er nået ned til det vand, vi drikker. Man skal derfor rense spildevandet, inden det ledes ud i naturen og igen når ned til grundvandet, forklarer Ida Stampe Frederiksen.
Til finalen skal gruppen blandt andet se på de internationale aspekter i deres opfindelse.
- Mange steder i udlandet bruger man overfladevand til drikkevand, og her vil BioBall virkelig kunne bruges til at rense vandet med. Så BioBall kan gøre en forskel for rigtigt mange mennesker, slutter Ida Stampe Frederiksen.
Onsdag den 10. maj bliver det afgjort, om BioBall kan sikre trekløveret endnu en topplacering, når IDA Science Cup holdes i København.