Egypterens og australierens møde med Danmark

Carol Abdelmassih Nabil Youssef, 18 år, og Rett Nicholas Millman, 17 år, har rejst den lange vej fra henholdsvis Egypten og Australien for at leve som danskere i et år, mens de er på udvekslingsophold på Herningsholm Erhvervsgymnasium

De to unge udvekslingsstuderende kom til Danmark med åbne øjne, og de har i deres tid her oplevet en meget anderledes hverdag. Og for begge var det netop det, de kom efter.

- Jeg synes, at det er spændende med nye oplevelser, og ingen fra min skole kendte rigtigt noget til Danmark. Jeg er faktisk den første egyptiske udvekslingsstuderende her i Danmark i 15 år, siger Carol, der vender hjem til Egypten sidst i juni efter et år på den jyske hede.

- Jeg ville gerne ud i verden og lære mere om mig selv og finde ud af, hvad jeg gerne vil fremadrettet. Jeg ville gerne opleve det absolut modsatte af Australien, fordi det ville være den største udfordring og forandring. Og Danmark er bogstaveligt talt det længste, man kan komme væk fra Australien, siger Rett. Han startede på HHX i januar og er derfor kun halvvejs i sit ophold.

Man skal tænke selv

Carol startede også på HHX, men skiftede til HTX i januar. Fælles for de to udvekslingsstuderende er, at de har haft mange positive oplevelser i klasseværelset.

- Jeg oplever, at der er en mere moden og tillidsfuld tilgang til undervisningen her på skolen. Vi har selv ansvaret for, at vi lærer noget. Lærerne gør ikke arbejdet for dig, siger Rett.

- Jeg er helt vild med den måde, vi bliver undervist på her på skolen. Det er fedt med en masse gruppearbejde. Og diskussioner i klassen i Social Studies. Det er mit yndlingsfag. I Egypten sidder man bare og skriver efter det, læreren skriver på tavlen. Man kan godt sige, at lærerne er dine forældre i skolen, supplerer Carol.

Danske elever løfter i flok

Tilgangen til at lære noget skinner ifølge de to udvekslingsstuderende også igennem, når det kommer til samarbejdet blandt klassekammeraterne.

- I Australien er vi meget mere individualistiske end her, og det vigtigste er, at man selv får succes. I klassen oplever jeg, at vi arbejder sammen. Man hjælper hinanden til at blive bedre og komme til tops. For eksempel kan man hjælpe hinanden op til en eksamen – det var ikke sket derhjemme, siger Rett.

Dansker for et år

Både Carol og Rett gik all in, da de satte fødderne på dansk jord. 

- Jeg har bestemt mig for, at jeg vil være mere dansk end australsk, mens jeg er her. Så jeg er ved at lære dansk og prøver den danske mad. Jeg gør alt for at blive mere lokal. Det synes jeg, at man skal for at få mest muligt ud af sit udvekslingsophold, siger Rett.

Og Carol er enig. For hende har det også været vigtigt at lære sproget, madvanerne og selve danskerne at kende.

- Mine yngste værtssøstre kan kun tale dansk, og det har motiveret mig til at lære sproget, siger Carol. Hun peger på, at forståelsen af det danske sprog har dannet grundlag for at lære både familien og klassekammeraterne bedre at kende.

- Mit mål hjemmefra var at få to danske venner, og det er lykkedes. Jeg har fået tre-fire venner, som jeg er sammen med efter skole, og som måske skal besøge mig, når jeg vender hjem til Egypten. Det er fedt at have fået venner for livet, siger Carol.