8. klasseeleverne myldrede frem på cykel, til bens og i busser, da Herningsholm Erhvervsskole i samarbejde med Agroskolen og Social- og Sundhedsskolen Herning bød velkommen til en dag, hvor eleverne kom på en rejse rundt i erhvervsuddannelserne.
Prøv en uddannelse
Med pas i hånden drog de mange folkeskoleelever rundt til de 19 meget forskellige ”uddannelsesbyer”, hvor faglærere og erhvervsskoleelever stod klar til at tage imod dem. De unge rejsende havde mulighed for få et kig ind uddannelserne, høre oplæg om erhvervsuddannelserne, stille spørgsmål og så selvfølgelig prøve kræfter med opgaver inden for de forskellige fag.
Derfor var der i Handelskøbing dyst i tøjophængning og gaveindpakning, og eleverne samlede rør på tid i VVStrup. I Smedebæk blev der lavet fine fyrfadsstager, og i Murerlund stod den på opbygning af murværk. I AgroDyrkeby kunne eleverne holde kyllinger og klappe hesten, mens kræfterne skulle findes frem i Pædagogikstrup, hvor eleverne dystede i tovtrækning. Og sådan fortsatte det med udfordringer og oplevelser rundt i ”byerne”.
- Det var sjovt at prøve så mange forskellige ting, sagde Julie Kildsgaard fra Aulum-Hodsager Skole om dagen.
Især besøget hos social- og sundhedsuddannelserne havde sat sit præg. Her havde de prøvet af sprøjte med kanyle i en appelsin og taget selfie i sosu-uniformen. Men også frisørsted havde været en oplevelse.
- Hos frisørerne var det også sjovt. Der lavede vi krøller og flettede hår, supplerede klassekammeraten Simone Jensen.
På syv uddannelser kunne 8. klasserne desuden se håndværk af en helt særlig kaliber, for her dystede erhvervsskoleelever om at kvalificere sig til de regionale mesterskaber – og måske DM – i Skills.
Kampgejst i teltet
Dagens store samlingspunkt var festteltet midt på Lillelundvej. Her stod slaget om at finde en vinder i den lokale finale i SkoleSkills. Hele 31 lokale skoler var med i kampen, der krævede topplaceringer i to semifinaler, før de fire dygtigste hold mødtes i finalen.
I finalen skulle hvert hold i fællesskab sætte organer korrekt tilbage i en torso, samle et fordelerrør og skifte cykeldæk – og selvfølgelige være hurtigst til det. Der var tæt kamp, men til sidst overhalede Amalie Vilstrup, Niels Thorsen og Karl Emil Trillingsgaard fra Børneskolen Bifrost indenom og hev pokalen hjem med den suveræne tid 3.01 minutter.
- Det var fedt, at vi vandt. Det gik bare helt galt i starten, og vi var bagud i de to første opgaver. Men den opgave med cyklen sad der bare, sagde en glad Niels Thorsen efter sejren.
- Jeg tror, at vi fik fordelt opgaverne godt mellem os, og så fik vi rettet op på nogle af de fejl, vi lavede i semifinalen. Det har været sjovt at være med til det, og her er en god stemning, sagde Amalie Vilstrup med et stort smil.
Trekløveret har med sejren modtaget vandrepokalen, vundet oplevelsesgavekort til biografen og sikret sig en plads ved Skills Stafetten 2017, hvor de skal dyste mod vinderhold fra hele landet.