EU til debat på Herningsholm Erhvervsgymnasium

Onsdag den 25. november var alle elever fra HTX og HHX Herning samlet til paneldebat om den nært forestående folkeafstemning

Udenrigsminister Kristian Jensen fra Venstre, Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti og René Gade fra Alternativet sad klar til at svare på spørgsmål og diskutere EU-politik, da eleverne på Herningsholm Erhvervsgymnasium fyldte Agoraen onsdag formiddag for at blive klogere på folkeafstemningen den 3. december. 

De tre veloplagte toppolitikere indledte debatten med kort at komme med deres holdning til, hvorfor det vil være en god eller dårlig idé at ændre det nuværende danske retsforbehold til en tilvalgsordning. Derefter blev der åbnet op for spørgsmål fra eleverne, hvilket gav diskussion om, hvilken betydning resultatet fra folkeafstemningen kan få for blandt andet overvågning, flygtningestrømme, grænsekontrol og deltagelse i Europol.

Debatten rykkede

Eleverne fulgte godt med i debatten, og for to elever fra 3d havde arrangementet en indvirkning på deres kryds.

- Det var rart at høre deres argumenter for og imod at beholde retsforbeholdet. Det gav et mere nuanceret billede og gjorde emnet mere spændende, sagde Pernille Boris fra 3d efter debatten. Hun vil stadig stemme den 3. december, men var efter dagens diskussion blevet usikker på, hvor krydset skal sættes.

- Det var fedt, at vi kunne få lov til at stille vores egne spørgsmål til dem. Jeg synes, at debatten gav et godt indblik i, hvad det er, vi skal stemme om, sagde Sarah Brøgger fra 3d, der modsat sin klassekammerat var blevet mere sikker på, hvad hun vil stemme.