Gruppe fra HHX Herning vinder Fremtiden Spirer

Tirsdag eftermiddag stak fem HHX-elever af med 15.000 kr. og rosende ord fra dommerne, da de tog førstepladsen i konkurrencen Fremtiden Spirer

Kathrine Brøgger Jensen, 16 år, og Ida Sophie Guldbrandt, 17 år, fra 1F er to ud af gruppen på i alt fem dygtige elever, der kvalificerede sig til finalen i konkurrencen Fremtiden Spirer.

- Formålet med konkurrencen er at komme med ideer til, hvordan man kan skabe vækst i de små provinsbyer, siger Kathrine om Fremtiden Spirer, der udspringer af et samarbejde mellem Andelskassen og VIA Center for Undervisningsmidler.

- Vi har sat fokus på udfordringen med ensomhed blandt ældre. Mange ældre har masser af tid og en god økonomi, men ingen at bruge det sammen med, fortæller Ida om baggrunden for deres ideudvikling.

- Derfor vil vi starte et levested for ældre, hvor de kan bo i deres egen lejlighed, men lave mad sammen og deltage i aktiviteter på forskellige værksteder. Det vil skabe et fællesskab for de ældre og samtidig jobmuligheder for unge i området, siger Kathrine.

Ny i innovation

Begge fortæller de meget passioneret om arbejdet med Gjellerup Hus, som værestedet er blevet døbt, og de er glade for allerede nu at have deltaget i en konkurrence.

- Det har helt sikkert også givet os noget erfaring i forhold til arbejde med et projekt og deltage i konkurrence. Det er en rigtig fed mulighed at få på 1. år, for vi kommer til at deltage i mange konkurrencer senere på uddannelsen, siger Kathrine, der ligesom resten af gruppen går på studieretningen Innovation tysk. 

- Det har været rigtigt spændende at deltage i konkurrencen. Det er fedt at blive kastet ud i det og så bare gå i gang. Det har givet os en masse erfaring med innovation, siger Ida.

Fed feedback

Gruppens Gjellerup Hus blev kåret som den bedste ide i både klassen og af et lokalt dommerpanel og gik derfor videre til en online afstemning. Her blev de blandt de tre bedste og kvalificerede sig derfor til at få vurderet projektet ved finalen tirsdag den 2. februar. 

- Vi skal op på scenen og præsentere vores ide, og det bliver så vurderet af dommerne, fortæller Kathrine om finaledagen.

- Vi har øvet vores præsentation meget og prøvet at forberede os på dommernes spørgsmål. Vi har også fremlagt det for nogle 3. årselever her fra skolen, og de har givet os rigtig god rådgivning, siger Ida.

I dommerpanelet sidder blandt andet iværksætter Martin Thorborg, og især ham glæder de to piger sig til at møde.

- Det bliver rigtigt spændende at få feedback fra dommerne. Jeg er sikker på, at vi får masser af god kritik, som vi kan bruge fremover i vores arbejde, afslutter Kathrine.

Gruppen bag Gjellerup Hus består desuden af Line Birk Holm, Jeppe Lynge og Malthe Thinggaard. Som vinder modtager Gjellerup Hus 15.000 kr. til klassen.
Grupper fra i alt 14 skoler i Jylland og på Fyn har deltaget i Fremtiden Spirer i løbet af efteråret 2015.