49-årige Nikolaj Houkjær er udpeget som klimaerhvervsskolechef med ansvar for området klimavenligt landbrug på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.
Stillingen er nyoprettet og er en del af udpegelsen af Herningsholm som en af landets tre nye klimaerhvervsskoler. Ud over klimavenligt landbrug skal Herningsholm varetage bæredygtigt byggeri.
Nikolaj Houkjær bringer solid erfaring med sig som forstander på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Sammen med skolens medarbejdere var han gennem ti år en drivkraft bag flere initiativer, der satte Kalø på landkortet inden for grøn omstilling og bæredygtig udvikling. Først som underviser, siden som uddannelsesleder og de sidste seks år som forstander.
Før det har han i en årrække arbejdet med hotel- og restaurationsdrift både i Danmark, Tanzania og Egypten. Han har en MBA fra Glion Institute of Higher Education i Schweiz.
I sommer var tiden inde til at prøve noget nyt, og dét får han en unik mulighed for på Herningsholm.
”Der er flere synergier og paralleller til mine tidligere fokusområder på Kalø. Altoverskyggende er at være med til at sikre den grønne omstilling og at fastholde et stærkt fokus på bæredygtigt landbrug i en klimavenlig kontekst,” siger Nikolaj Houkjær.
"Herningsholm som klimaerhvervsskole vil få en central rolle som fyrtårn og kompetencecenter, der kan inspirere og løfte alle erhvervsskoler i Danmark. Med en solid vidensbase, kompetenceudvikling og som et naturligt samlingspunkt – både lokalt i Herning og med en markant tilstedeværelse, der når ud nationalt og internationalt,” fortsætter han.
Ifølge uddannelsesdirektør Martin Lyhne Holmgaard er Nikolaj Houkjær valgt til rollen på grund af en bred erfaring, et stærkt netværk og en stor interesse for grøn omstilling, bæredygtighed og klimavenligt landbrug.
”Med Nikolaj Houkjær får vi en klimaerhvervsskolechef med en bred erfaring inden for ledelse, bæredygtig fødevareproduktion og uddannelsesudvikling. Vi er overbeviste om, at hans kompetencer og vision vil styrke Herningsholms position som klimaerhvervsskole til gavn for hele sektoren og landbrugsskolerne,” siger Martin Lyhne Holmgaard, uddannelsesdirektør på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier.
Den nye klimaerhvervsskolechef ser frem til at arbejde tæt sammen med Herningsholms mange uddannelsesretninger og fagområder.
"En vigtig opgave for klimaerhvervsskolen er at tage førertrøjen på i klimaindsatsen, og det kræver samarbejde på tværs af fagligheder. Jeg er både begejstret, stolt og ydmyg over for den store opgave, der ligger foran os, og jeg glæder mig til at komme i gang,” siger Nikolaj Houkjær.
Han tiltræder stillingen som klimaerhvervsskolechef den 18. november.
Om klimaerhvervsskolerne
Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier er af regeringen udpeget som en af landets tre nye klimaerhvervsskoler.
Klimaerhvervsskolerne skal være med til at sikre, at erhvervsskoler og elever i hele landet er på forkant med den grønne omstilling, og at der uddannes dygtige faglærte med kompetencer og færdigheder inden for områderne: omlægning af energisektoren, grøn transport, klimavenligt landbrug og bæredygtigt byggeri.
Herningsholm er klimaerhvervsskole inden for klimavenligt landbrug og bæredygtigt byggeri, Rybners inden for omlægning af energisektoren og TEC inden for grøn transport.
De tre klimaerhvervsskoler skal fungere som drivende kræfter for udviklingen på tværs af alle erhvervsskoler og udbydere af arbejdsmarkedsuddannelser og skal sprede ny viden til alle erhvervsskoler i landet. Skolerne skal være med til at udvikle og formidle nye undervisningsforløb, iværksætte forsøg med udvikling og afprøvning af nye erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser og fag. Desuden skal de bidrage til faglig opkvalificering af undervisere, så elever og kursister får nyeste viden inden for nye teknologier og nye arbejdsmetoder inden for grøn omstilling.
For at opnå dette mål skal klimaerhvervsskolerne investere markant i grønne og nytænkende fysiske rammer og udstyr, der vil markere dem som uddannelsesinstitutioner med høje ambitioner inden for den grønne omstilling.