Murerbaljen er fyldt med lermørtel. Murerelev Jeppe Hedeager Andersen dykker murerskeen ned i baljen, samler en klat mørtel op og smider den på sine mursten for at gøre klar til næste sten. I hånden holder han en lersten, han sætter oven på sin klat mørtel.
Det er nyt for Jeppe at mure med lersten. Han går på andet grundforløb af mureruddannelsen på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier, og sammen med de andre murerelever på skolen er de en del af et pilotprojekt i samarbejde med VIHDA, Videnscenter for Håndværk – Design & Arkitektur.
Eleverne skal i projektet arbejde med lersten i undervisningen. Det er en anderledes byggesten, og derfor får eleverne også udvidet deres kendskab inden for branchens udvikling.
"Det er fedt, at vi prøver at arbejde med lersten på skolen. Det giver forhåbentlig også en fordel, inden man kommer ud og skal bruge det i praksis," siger Jeppe, som er lærling hos Skjern Murerfirma ApS.
Positive murermestre
Lersten er en bæredygtig byggesten sammenlignet med de traditionelle brændte mursten. Den bæredygtige sten er endnu ikke blevet en del af byggestenene hos de lokale murermestre, men mestrene synes, det er positivt, at deres lærlinge får indsigt i den grønne omstilling inden for branchen, når de er på skoleophold.
"Jeg synes, det er godt, at eleverne arbejder med det på skolen. Min lærling tager opløbet sammen med mig, selvom jeg har været i gamet i mange år, for vi er begge nye i det. Så kan vi udforske det sammen," siger Casper Christensen, byggeleder, Wils A/S.
Selvom lerstenene er en halv gang tungere end de traditionelle brændte mursten, så er det håndværket og dets udførsel, der i sidste ende betyder noget, mener Patrick Teilmann, medejer af Murerfirmaet Barslund & Gasseholm ApS.
"På skolen giver det rigtig god mening, at eleverne kan bruge de genbrugelige lersten. Lærlingene skal bare have følelsen af at murer. Hos os lærer de jo at murer med de traditionelle sten, men på skolen tager de ingen skade af at prøve noget andet," siger han.
Bæredygtige byggesten
Udover at være tungere sammenlignet med de traditionelle mursten, så er lersten energibesparende ved eksempelvis at være fremstillet under et højt tryk og ikke skal brændes.
Stenene er fremstillet af ler, hvilket gør stenenes egenskaber til at optage og afgive vand og varme optimale. Lerstenene kan derfor bidrage til et godt indeklima i huse, men er mindre anvendelige til ydermure, da stenene ikke tåler vand.
For Jeppe er det spændende, at undervisningen også giver indblik i fremtidens byggerier.
"Vi er fremtidens håndværkere, så det er helt sikkert vigtigt og giver god mening, at vi prøver at arbejde med det på skolen," siger han.