De seks industriteknikerlærlinge var indkvarteret privat hos engelske familier og havde først en uge med rundvisninger og undervisning efterfulgt af to ugers arbejde på engelske metalvirksomheder af forskellig størrelse.
- Vi var lidt nervøse for, om vi bare skulle stå og fylde emner i en maskine i to uger, men sådan var det heldigvis ikke. De fandt hurtigt ud af, hvad vi kunne, og vi kunne lære dem nogle ting, siger Andi Riddersholm.
De seks industriteknikerlærlinge fandt hurtigt ud af, at der er stor forskel på, hvordan man arbejder i Danmark og i England.
- Vi var noget chokerede over arbejdsmoralen. Det gør ikke noget, at man kommer en halv time for sent, og effektivitet og kvalitet ser de også anderledes på, siger Johan Christian Øllgaard, der arbejdede på en virksomhed med tre ansatte.
Effektiviserede arbejdet
Andi Riddersholm, der til dagligt er i lære hos B & J Rocket Rasp i Tarm, var på en britisk virksomhed med 550 ansatte.
- Én mand ved, hvordan man betjener to typer af maskinerne, og hvis en mand er syg, står hans maskine stille. Jeg kunne betjene alle deres maskiner på nær én. Herhjemme ved jeg, hvad maskinerne gør. I England er det ingeniører, der programmerer, men de kender ikke maskinerne. De sender programmet ned til maskinen, hvor en mand trykker på startknappen. Han kender ikke programmet, og hvis noget går galt, så er det ingeniørens skyld.
Andi Riddersholm udfordrede ingeniørerne under opholdet og effektiviserede bearbejdningstiden på et emne med 300 procent og fik at vide, at der stod et job til ham, hvis han havde lyst til at komme derover igen. Det var dog ikke alle på virksomheden, der var lige begejstrerede for effektiviseringen.
- Ham, der betjente maskinen, var ikke så begejstret, for han skulle jo til at arbejde hurtigere, siger Andi Riddersholm.
Ufattelig oplevelse
Udover arbejdet på virksomhederne fik industriteknikerlærlingene også kulturelle oplevelser på deres tur. De var blandt andet til fodboldkamp med 38.000 tilskuere og på rundvisning på The University of Sheffield Advanced Manufacturing Research Centre (AMRC).
- Det var en ufattelig oplevelse at være af sted. Vi har fået den ene ekstraordinære oplevelse efter den anden. Vi boede hos en fremmed familie og mødte venlige mennesker alle vegne. Og vi fik også en form for hverdag i løbet af de sidste to uger, siger Johan Christian Øllgaard, der er i lære hos Lind Jensen Maskinfabrik i Højmark.
Turen til England har givet på Johan Christian Øllgaard og Andi Riddersholm blod på tanden i forhold til at skulle til udlandet på et senere tidspunkt. Johan Christian Øllgaard overvejer at tage til Tyskland og arbejde i en periode, mens Andi Riddersholm overvejer et ophold i Norge.
Succesen gentages – og udbygges
I 2013 får 6 nye Industritekniker-elever mulighed for at få oplevelser i samme kaliber i Sheffield, og 6-8 engelske elever kommer til Herningsholm Erhvervsskole på et tilsvarende ophold – alle får de en enestående chance for at afprøve arbejdslivet i en virksomhed i udlandet.
Sheffield-turen er del af Excellence in Mobility, et projekt i regi af Centres of Excellence. I samme projekt udsendes også elever fra Mercantec og TEC. Projektet er dels finansieret af EU’s Leonardo-program, dels støttet af Industriens Fond gennem Centres of Excellence.