På landbrugsuddannelsen på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier prioriteres det gode samarbejde mellem skole, lærling og læreplads højt, hvilket afspejles i, at en repræsentant fra landbrugsskolen besøger læremestrene under elevernes oplæring – en unik del af uddannelsen i Herning.
Landbrugselevernes oplæringsperioder strækker sig over flere måneder, hvor lærepladsen er byttet ud med skolen. Det afholder ikke Herningsholm fra at prioritere sine elever og deres trivsel, samt lærepladsen og dialogen dertil.
Det handler om forventningsafstemning, samarbejde og forståelse, og på netop dét område gør Herningsholm Landbrugsskole en helt unik indsats.
"For at oplæringen skal blive en succes for alle tre parter – lærling, læremester og skole – er det vigtigt, at vi som skole samarbejder med lærling og læremester om at klæde alle bedst muligt på til det fremtidige samarbejde. Det gør vi blandt andet med arrangementer for læremestre og med valgfaget "Klædt på til oplæring". Det er også vigtigt, at vi har en tæt kontakt under oplæringen til både lærling og læremester. Derfor prioriterer vi at tage på elevbesøg, og både lærling og læremester har en kontaktperson på skolen, som de altid kan kontakte – om store som små udfordringer," siger uddannelsesleder på Herningsholm Landbrugsskole, Tina Boel van Ingen.
Besøg på lærepladsen
Indsatsen indebærer nemlig, at elever under deres første to oplæringsperioder får besøg fra skolen af en underviser eller leder, som kender eleven godt. Besøgene bliver brugt på at spørge ind til trivsel, samarbejde, udfordringer eller andre relevante emner fra eleven eller læremesteren.
"Det, at skolen kommer ud og snakker med deres elev, viser, at skolen har en interesse for eleven. Jeg har også selv gode erfaringer med besøg fra skolen, for så kan man få afklaret mulige spørgsmål og få sparring. Det kan i sig selv klare mange uvisheder, som jo bliver taget i opløbet," siger Sven Agergaard, gårdejer, der har haft flere elever i lære fra Herningsholm.
Udover besøgene benytter elever på Herningsholm Landbrugsskole også app’en DinUddannelse, når de er ude i oplæring. Her svarer eleverne på trivselsspørgsmål hver 4. uge, og der ligger opgaver til de forskellige oplæringsmål, som eleven skal arbejde med. Opgaverne skal løses med billede eller video og inddrages i undervisningen, næste gang de er på skole.
Unge kræfter ind i landbruget
Samtidig med de første elevbesøg forsøger Herningsholm Landbrugsskole også at skabe gode relationer mellem elever og mulig kommende læreplads.
Det sker blandt andet, når landbrugseleverne møder potentielle læremestre til et såkaldt Matchdag-arrangement. Ved det seneste arrangement deltog driftsleder ved Bovbjerg Genetics, Andreas Holst. Virksomheden har på nuværende tidspunkt sin første lærling, én fra Herningsholm, og de er glade for samarbejdet med skolen.
"Vi har et godt samarbejde med Herningsholm, som orienterer os med relevante oplysninger. Hvis vi har spørgsmål, er det altid muligt at komme i kontakt med skolen, som er meget behjælpelige," siger Andreas Holst.
Han mener, det er vigtigt at bidrage til skolens arrangementer for på den måde at vise eleverne, hvilke muligheder de har i erhvervet.
"Der skal nyt blod til, nogle nye unge kræfter i erhvervet, og derfor skal de unge også vide, at vi gerne vil være med til at uddanne fremtidens landmænd," afslutter han.