Geometriske beregninger, reklamer, artikelskrivning og engelsk var bare nogle af de færdigheder, de godt 60 elever fra 9. og 10. klasse på Brændgårdskolen og Parkskolen fandt frem under deres besøg på Herningsholm Erhvervsskole den 5.-6. december.
- Vi er i gang med at tegne vores idéer til et adventslys, som kan skifte form fra år til år. Når vi har fundet den bedste idé, skal vi lave en 3D-model af den. Vi skal også udregne vægten på den, så vi kan finde ud af, hvad den vil koste at lave. Det er meget sjovt at være med til, for man får lov til at være kreativ og finde på nye idéer, forklarede Abdiasis Maalin fra 9.b på Brændgårdsskolen.
Sammen med sine klassekammerater var han med til grundskoletilbuddet ”Fra idé til salg af projekt”, hvor eleverne efter undervisning i blandt andet idéudvikling, markedsføring og produktion skulle udvikle, producere og sælge deres eget produkt.
Pythagoras på badeværelset
Et stenkast væk sad 9. klasserne på Lundgårdskolen den 6. december til en ikke helt almindelig fysik- og matematiktime. Med tilbuddet ”Einstein” fik eleverne blandt andet indblik i, hvordan Pythagoras’ sætning bruges som udgangspunkt for beregninger på hårtørrer.
- De første mange år i skolen havde jeg ingen fornemmelse af, hvad jeg kunne bruge de forskellige fag til. Så jeg vil gerne vise jer, at det, I lærer i folkeskolen, rent faktisk kan bruges til noget. For eksempel bruger elektrikeren en masse matematik, når han regner på elektricitet, forklarede Hans Gjaldbæk.
Og det med, hvordan den teoretiske viden fra skolefagene bliver brugt i praksis, er netop omdrejningspunktet for begge tilbud til grundskolerne.
- Når vi til dagligt underviser i fysik, kemi og matematik, bliver det nemt inde i vores egen lukkede ”boble”. Så er det fint at få en ind udefra, som kan vise eleverne, hvordan det kan bruges, sagde lærer på Lundgårdskolen Leif Hasle Jænichen.
Aktiviteterne ”Fra idé til salg af produkt” og ”Einstein” indgår i et katalog med en lang række tilbud fra SOSU Herning, Agroskolen og Herningsholm Erhvervsskole til grundskolerne i Herning Kommune og Ikast-Brande Kommune. Kataloget er en del af projektet ”Smartskills.nu”, hvor der arbejdes med 3 indsatser: kendskab til erhvervsuddannelserne, valg af erhvervsuddannelse og flere praktikpladser.
Projekts aktører er grundskoler, erhvervsskoler, UU-centre, skoleforvaltninger, erhvervsservice, virksomheder, brancheorganisationer og de faglige organisationer. Projektet er støttet af Den Europæiske Socialfond, Erhvervsstyrelsen og Region Midtjylland.