Med faste skridt bevæger 19-årige Malene Mikkelsen sig op ad stilladsets trappe, inden hun står på taget af den treetagers høje boligblok på Porsvænget i Herning.
Hun har sikkerhedsgrejet sko, hjelm og briller på og er klar til at lægge nyt tag på boligblokken.
I en anden boligblok i samme område isolerer 19-årige Olga Andreassen nyindsatte vinduer og døre i én af blokkens lejligheder.
"Det er rart at vise, at kvinder også kan. Mestre skal ikke tage fejl af, at kvinder også er dygtige," siger Olga, klædt i samme sikkerhedsudstyr som Malene.
Hun og Malene er begge tømrerlærlinge hos entreprenørvirksomheden NCC – de første kvindelige tømrerlærlinge i organisationen.
"Jeg gør mit bedste, når jeg går på arbejde, men jeg kan da godt være lidt nervøs, for vi er jo de første kvindelige tømrerlærlinge i NCC, så vi er jo også med til at sætte standarden," siger Malene.
NCC: Omhyggelige og tænker fremad
Arbejdsopgaverne på Porsvænget er en del af et større renoveringssamarbejde, som NCC har indgået med FællsBo i Herning. Det drejer sig om gennemgribende renoveringer af hundredvis af boliger i byen.
Til det formål har Herningsholm også sat et fælles mål med parterne om blandt andet at skabe lærepladser til projektet.
"Olga og Malene er dygtige. Jeg kan se en fordel i at have kvinderne på arbejdspladsen. De er omhyggelige i deres arbejde, de tænker fremad og udviser overskud," siger Adrian Winkler Fleuret, produktionsleder – Renovering Vest hos NCC.
Der er fem elever fra Herningsholm i lære på byggepladsen i Herning.
Ud over et indgået samarbejde mellem Herningsholm, FællesBo og NCC er det også politisk besluttet i 2020, at når almene boligorganisationer renoverer og modtager støtte fra Landsbyggefonden, skal 14 % af håndværkerne være lærlinge.
Flere kvinder på skolens tekniske erhvervsuddannelser
"Det er fedt at være kommet i praktik hos NCC. Jeg har allerede lært utrolig meget på de seneste måneder," siger Malene, der sammen med Olga mødte ind til første arbejdsdag på byggepladsen i begyndelsen af januar i år.
Som de eneste kvinder på byggepladsen har det sine fordele.
"Vi har vores egen skurvogn, så vi kan sætte os herover, hvis vi bliver trætte af de andre," siger tømrerlærlingene med et stort smil.
De er begge et resultat af den øgede tilslutning af kvinder, som Herningsholm har oplevet de seneste år.
I perioden 2019-2023 er antallet af kvindelige elever på skolens tekniske erhvervsuddannelser mere end fordoblet, og der er ingen tvivl hos Malene og Olga, når snakken falder på gode råd til andre ligesindede.
"Spring ud i det. Det er aldrig spildt at tage en erhvervsuddannelse," afslutter de i kor.