På vej mod DM i Entreprenørskab

Hele syv elevvirksomheder fra HHX Herning er netop nu i fuld gang med de sidste forberedelser til dette års Danmarksmesterskab i Entreprenørskab

I HHX-afdelingen på Lillelundvej sidder flere grupper af iværksætteraspiranter fordybet i diskussioner om alt fra produktudvikling til dommerpræsentationer. Alle arbejder de mod samme deadline. DM i Entreprenørskab.

- Der er en masse, der skal være klar. Vi skal for eksempel lave brochurer og visitkort og have styr på vores påklædning. Når man er kommet så langt, så er det helt ned til, at et enkelt ord kan være afgørende, siger Ida Sophie Guldbrandt fra 2.f.

Klar til alderdommen

Sammen med klassekammeraterne Mathias Kannegaard, Kasper Slator og James van der Klip har hun kvalificeret sig til DM med forretningsidéen Demenish. Navnet dækker over et værktøj, der skal hjælpe ældre i kampen mod demens. 

- Vi har lavet en ældrevenlig tablet, som kun indeholder kognitivt trænende spil. Undersøgelser viser nemlig, at kognitive spil kan være med til at nedsætte demens hos ældre, forklarer Ida Sophie Guldbrandt.

Undervejs har ideen udviklet sig bland andet fra at basere sig på computere til at de nuværende tablets. I processen har gruppen kunnet trække på nogle stærke samarbejdspartnere.

- Vi har haft rigtigt meget kontakt med personer udefra. Vi har for eksempel fået hjælp af Nationalt Videnscenter for Demens og Fuglsangsø Centret, siger Kasper Slator.

De undervurderede skytsengle

Ved et af de andre borde arbejder Sarah Thalund, Sofie Pedersen, Emma Brændgaard, Jeppe Milton og Frederik Aagaard på den sidste videreudvikling af deres idé: Protective Guardian. 

Virksomheden har udviklet en fysisk alarmknap, som unge kan have med på en bytur. Når den unge befinder sig i en utryg situation og trykker på knappen, aktiverer det en alarm på vennernes mobiltelefon, så de kan komme den unge til undsætning.

- Med Protective Guardian har vi kigget på, hvordan man kan skabe mere tryghed i nattelivet. Vi skaber en større kollektiv sikkerhed for både de unge og deres forældre med vores produkt, siger Sofie Pedersen.

For at komme gennem nåleøjet til DM, skal holdene klare sig godt i de regionale mesterskaber, og her endte Protective Guardian en samlet 2. plads. Men gruppen havde faktisk ikke kvalificeret sig til regionsmesterskabet i første omgang.

- Vi gik videre til regionsmesterskabet på et wildcard, så man kan vist godt sige, at vi er underdogs i konkurrencen. Men vi har arbejdet meget på at videreudvikle vores kerneidé siden, forklarer Jeppe Milton.

- Efter vi fik det wildcard, kiggede vi på vores produkt med kritiske øjne. Vi har virkelig taget dommernes kritik til os, siger Sofie Pedersen.

Underdogs eller ej. Både Demenish og Protective Guardian går benhårdt efter at placere sig blandt de bedste. Afgørelsen falder torsdag den 27. april i København.

DM i Entreprenørskab er kulminationen på Company Programme, hvor unge studerende med en spirende iværksætter i maven træner i at udvikle gode ideer og omsætte dem til virksomheder eller sociale projekter, som kan føres ud i virkeligheden.