Johnni Hansen (20) og Jens Martin Andersen (21) har fået en noget utraditionel læreplads. De er netop startet på grundforløbet som international snedker og er blevet tilbudt lærepladser hos børnemøbel-virksomheden Flexa i Estland. Her skal de bo og arbejde – kun afbrudt af skoleperioderne, som de tager i Danmark på Herningsholm Erhvervsskole.
De to elever har netop afsluttet et 14 dages introduktionsophold i Estland, som har givet dem blod på tanden. De har fået et godt indblik i de to fabrikker i Estland, og de glæder sig til at prøve de forskellige maskiner af.
- Vi var med til at producere ben, og vi fik en god forståelse for, hvordan maskinerne virker. Vi fik blandt andet lov til at prøve en CNC-maskine, og vi var med til at lave et køkken, siger Johnni Hansen.
Der venter gode forhold for de to elever. I Estland stiller Flexa et hus til rådighed, hvor de to elever kan indrette sig. Desuden er der jævnligt danskertræf for udstationerede danskere, hvor der blandt andet er en fodboldturnering i gang.
- Jeg glæder mig til at flytte i hus sammen med Jens Martin. Så vil vi lave et snedkerværksted, så vi har lidt at hygge os med i fritiden, siger Johnni Hansen.
På fabrikken er de fleste medarbejdere estere eller russere. Kun nogle få er danskere, så eleverne skal hurtigt vænne sig til at få tingene forklaret på engelsk. Og eleverne er allerede blevet introduceret for et nyt begreb:
- Der er noget, de kalder russerløsninger, som kan forklares med, at man ikke vil stoppe produktionen for at fikse en fejl. Det kan f.eks. være, at én af fødderne på et transportbånd knækker. Så sætter man en kile ind og lader den køre videre. Men da båndet ryster, vil kilen efter et stykke tid gå løs, og alle materialerne falder af båndet og bliver ødelagt. Dét er en russerløsning, siger Jens Martin Andersen.