"Det gode ved mesterlære er, at jeg kun skal gå i skole to gange om ugen. Det, jeg lærer i dag, kan jeg allerede bruge praktisk i butikken i morgen," siger Emma Rohde.
Hvis et almindeligt grundforløb med fem dages skoleuge kan virke uoverskueligt, kan mesterlære være et alternativ. Med mesterlære går eleverne i skole to dage om ugen og er resten af tiden ude på elevpladsen.
Ifølge underviser og koordinator for mesterlæreordningen på EUD/EUX Business, Mette Theilgaard Nygaard, bliver skoledelen mere overskuelig.
"De fleste af eleverne kommer med det udgangspunkt, at de er trætte af skole. På mesterlære har de undervisning to dage om ugen, og resten af tiden er de ude i butikken. Men man behøver ikke have udfordringer i forhold til skole for at blive mesterlæreelev," siger Mette Theilgaard Nygaard.
16-årige Emma Rohde er en af de elever, der har valgt mesterlæreordningen – eller hendes chef valgte det for hende. Efter 9. klasse søgte hun arbejde, da hun ikke vidste, hvad hun ville, ud over at hun i hvert fald ikke ville gå i skole. Hun fik arbejde som ungarbejder i REMA 1000 i Silkeborg, og i oktober tilbød hendes chef hende en mesterlæreaftale.
Varer et år
Grundforløbet med mesterlære bliver spredt ud over et helt år i stedet for kun at vare et halvt år. Det betyder ifølge Emma Rohde ikke det helt store.
"Det er meget nemmere at være af sted kun to dage om ugen i en længere periode," siger hun.
På skolen har eleverne kun et fag ad gangen, som de færdiggør. Der er opstart af nye elever næsten hver uge, og på trods af at eleverne arbejder individuelt og ikke nødvendigvis er i gang med de samme opgaver, så har de følelsen af at være på et hold.
"Vi sidder mere alene, end vi ellers ville have gjort, men vi hjælper hinanden. Vi er på en måde som en lille klasse, hvor vi er på hvert sit sted, men alligevel kan hjælpe hinanden," siger Emma Rohde, der er færdig med sit grundforløb omkring 1. december.
Kæmpe udvikling
De seneste to år har der konstant været omkring 20 mesterlæreelever fra EUD/EUX Business i gang med deres grundforløb på Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier. Nogle af eleverne tager skoledelen online, heriblandt elever fra både Ringkøbing og Thyborøn. Langt de fleste elever er i gang med detailuddannelsen, men det er også muligt at tage handelsuddannelsen i mesterlære.
Grundforløbet slutter med en praktisk prøve ude på elevpladsen.
"Der sker en kæmpe udvikling med eleverne, fra vi ser dem til den første samtale og til den praktiske prøve efter et år, hvor jeg kommer ud i butikken til dem, og prøven bliver holdt på deres hjemmebane i et praktisk miljø, hvor vi kan snakke begreber. Det er virkelig fedt at opleve," siger Mette Theilgaard Nygaard.
Også Emma Rohde har oplevet, at hun har udviklet sig, siden hun begyndte i mesterlære i januar.
"I 9. klasse troede jeg ikke, at jeg skulle have en uddannelse, men nu tror jeg på det. Mine forældre synes, det er dejligt, at jeg får en uddannelse. De kan mærke på mig, at jeg er glad," siger Emma Rohde.