Thomas arbejdede med kampfly i sin oplæring i udlandet

Med sit rødbedefarvet pas og en godkendt visumansøgning i hånden fløj industriteknikerlærling Thomas Lauritsen den 28. april 2022 mod Texas i USA.

I en måned fik han en enestående oplevelse, da han skiftede sin læreplads ud med udlandsoplæring hos den amerikanske fabrik Lockheed Martin, der blandt andet producerer kampfly. 

"Det har været en fed oplevelse at være afsted – en helt unik mulighed," siger Thomas.

Han var én af fire industriteknikerlærlinge, der besøgte fabrikken. Mellem hundredvis af ansøgninger fra hele landet var netop hans blandt de udvalgte til at komme i udlandsoplæring i Texas.

Oplæringsperioden skyldes et samarbejde mellem Dansk Industri, Dansk Metal, Multicut A/S og Lockheed Martin.


Stoltheden i værkstedet

Til daglig er Thomas industriteknikerlærling hos Multicut A/S i Vildbjerg, der er underleverandører til Lockheed Martin. Det betyder også, at han på forhånd var klar over alle de sikkerhedsforanstaltninger, som følger med, når man arbejder med komponenter til forsvarsmateriel.

Sikkerheden var nemlig i top på fabrikken i Texas, men det forhindrede ikke Thomas og de tre andre lærlinge i at være en del af dagligdagen på værkstedet.

"Jeg er aldrig blevet taget så godt imod før. Vi blev godt integreret på fabrikken, og lige så nysgerrige vi var på amerikanerne og deres tilgang til arbejdet, lige så nysgerrige var de på os," siger han.   

I løbet af oplæringen i udlandet fik Thomas et indblik i arbejdsprocesserne med produktionen af blandt andet Danmarks kommende F-35-kampfly. Indblikket var helt fra begyndelsen med små komponenter og op til den sidste finish, hvor et flyveklart kampfly stod færdigt i hangaren.

"Det gennemsyrede fabrikken og medarbejderne, at de var utrolig stolte af deres arbejde, uanset hvor i arbejdsprocessen de bidrog. Det kunne være så simpelt som arbejdet med at sætte små motordæksler på, som blokerer for, at der ikke kommer fremmedlegemer ind i jetmotoren. Den tilgang har jeg taget med mig hjem. Man skal være stolt af det, man går og laver, for det gør faktisk en forskel", siger Thomas.

 

Grib muligheden

Den 1. juni 2022 satte Thomas sig i et rutefly med kurs mod Danmark igen. Kufferten var fyldt op af gode oplevelser fra hans tid på Lockheed Martin.

"Jeg har aldrig fortrudt, jeg sprang ud i det. Får jeg chancen for at gøre det igen, så vil jeg ikke blinke ét sekund," siger han. 

Derfor tøver Thomas heller ikke med at give opfordringen videre til andre lærlinge på erhvervsuddannelser, der måske har overvejet, om udlandsoplæring vil være noget for dem.

"Har man et ønske om eller en lyst til at tage i udlandsoplæring, så skal man bare gøre det, for det er en helt unik mulighed, hvis man får lov til det," slutter han.