Udenrigspolitik i øjenhøjde

70 EUX-elever sad klar til at modtage udenrigsminister Kristian Jensen, da han mandag den 26. september kiggede forbi Herningsholm Erhvervsskole for at snakke udenrigspolitik med de unge

En veloplagt Kristian Jensen tog mandag den 26. september de godt 70 EUX-elever fra Grundforløb 1 med på en kort rundfart i det danske udenrigspolitiske arbejde og gav dem et indblik i en udenrigsministers vej til posten.

- Som udenrigsminister er jeg Danmarks repræsentant ude i verden. Jeg fortæller, hvad Danmark står for, og hvad vi gerne vil arbejde med. Det er et kompliceret og alvorligt arbejde, men også sjovt, sagde Kristian Jensen, der har været udenrigsminister siden juni 2015.

- Jeg har altid syntes, at udenrigspolitik er spændende, for vi diskuterer de store ting i verden. Her arbejder man med for eksempel krig, fred, konflikter og spørgsmål om undertrykkelse, forklarede Kristian Jensen og henviste til, at det udenrigspolitiske arbejde er lig med deltagelse i forskellige samarbejder som det nordiske samarbejde, EU, NATO og FN.

Politik er også for jer

Baggrunden for Kristian Jensens besøg skal findes i EUX-elevernes undervisning i samfundsfag. Underviser Arne Ladegaard ønskede nemlig at vise eleverne, at det i et land som Danmark er muligt at komme helt tæt på politikerne. Og samtidig give dem en fornemmelse for, hvor vigtigt politik er. 

- Politik bestemmer alt i jeres hverdag. Der er ingen af jer, der har gået en dag uden at støde ind i politik. Vi lever i en verden, der er formet af politik. Lige fra prisen på dine havregryn til afgiften for at køre med bussen, forklarede Kristian Jensen.

Han kom da også afslutningsvis med en opfordring til de unge.

- Men det er jer, der styrer, hvor meget indflydelse politik skal have. For dem der stemmer, er dem der bestemmer, sluttede udenrigsministeren sit foredrag.