Børne- og Undervisningsministeriet har godkendt Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier til at udbyde anlægs- og bygningsstruktøruddannelserne med begrundelsen, at der blandt andet er behov for mere arbejdskraft inden for struktørfagene.
Godkendelsen af de to nye uddannelser falder derfor i god jord hos Henrik Hvolgaard, indehaver af entreprenørfirmaet H. Hvolgaard fra Herning. Han har forsøgt at finde struktørlærlinge, men måtte opgive jagten. Af den grund er de nye uddannelser kærkomment, mener han.
"Det er kanon, at der kommer uddannelser til vores områder. Samfundet har et kontinuerligt behov for at renovere kloaker og reparere broer, så vi har brug for, at der kommer yngre kræfter ind. Vi mangler dem. Branchen mangler dem. Jeg har selv søgt med lys og lygte efter struktørlærlinge, så der skal nok blive brug for dem," siger Henrik Hvolgaard.
Uddannelser i nærområdet
Den geografiske placering af uddannelserne gavner også de vestjyske virksomheder, som oftest må sende lærlinge på skolebænken i Viborg, Esbjerg, Horsens eller Aarhus, der er de nærmeste udbydere af struktøruddannelserne.
Med Herning som base bliver hverdagen lettere for Gudmund Kristensen, der er direktør hos B.&V. Kristensen i Ringkøbing. Han kan nemmere lægge vejen forbi sine lærlinge, der er på skole, når afstanden dertil er overkommelig, mener han.
"Det er rart, at der kommer uddannelser i nærområdet. Vi bruger ofte Herningsholm, når vi skal have lærlinge. Vi har derfor nemmere ved at følge eleven og have en tættere kontakt, så det er absolut positivt – også for de unge, som søger uddannelsen. De kan gå i skole og stadig have en hverdag i sine vante omgivelser," siger Gudmund Kristensen.
Grundforløb og hovedforløb
Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier kommer fra den januar 2023 til at tilbyde grundforløb 2 og senere hovedforløb på de to kommende struktøruddannelser.
Det var på opfordring fra Det Faglige Fællesudvalg for Struktør-, Brolægger- og Tagdækkerfaget under Byggeriet Uddannelser, at Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier i efteråret 2021 sendte en ansøgning til Undervisningsministeriet om at udbyde de to nye uddannelser.
Derfor vækker ministeriets afgørelse stor glæde hos formanden for fællesudvalget, Jens Kirkegaard, der mener, at det er vigtigt at kunne tilbyde struktøruddannelserne, så flest muligt har de optimale muligheder for at begynde på én af uddannelserne.
"Det er enormt glædeligt for arbejdsmarkedet, at der kommer en skole i Vestjylland, som tilbyder struktøruddannelserne. Det giver branchen flere hænder, der er brug for til de mange fremtidige projekter om klimasikring, broer og veje, der skal udføres. Vi er en vækstuddannelse, hvor vi stadig har brug for flere uddannelser, så tilbuddet i Herning gør det også lettere for virksomhederne at rekruttere flere lærlinge," siger Jens Kirkegaard, formand for Det Faglige Fællesudvalg for Struktør-, Brolægger- og Tagdækkerfaget.
Fremtidig efterspørgsel på struktører
Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier forsøger altid at lytte til virksomhedernes efterspørgsel. Ifølge uddannelsesdirektør på Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier, Martin Lyhne Holmgaard, kan godkendelsen gavne samarbejdet med de lokale virksomheder.
"Vi hører fra virksomhederne i vores område, at der er massiv mangel på faglært arbejdskraft, så vi er rigtig glade for, at Undervisningsministeriet nu har godkendt et udbud af struktøruddannelser i Vestjylland," siger han.
"Med en fremtid der omfatter bl.a. store bygge- og anlægsprojekter, infrastrukturprojekter, anlæg i forbindelse med grøn omstilling og klimasikringer, ser denne efterspørgsel kun ud til at blive større, så vi ser frem til at samarbejde med de lokale virksomheder for at skabe en rigtig god struktøruddannelse," siger Martin Lyhne Holmgaard.
Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier tilbyder skolestart på grundforløb 2 til januar 2023, og de første elever har læreplads fra sommeren 2023. Et nyt multiværksted er under opførelse og kan huse struktør-eleverne sammen med tømrer-, murer- og tekniske EUX-elever.