Andreas Mogensen besøgte Herningsholm

En helt unik oplevelse sammen med en helt særlig gæst. Den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen lagde vejen forbi Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier mandag den 4. november 2024.

Der var stående klapsalver, da Andreas Mogensen ad to omgange gik på scenen i Agoraen på Herningsholm Erhvervsgymnasium.

Her kunne flere end 2000 elever og ansatte fra Herningsholms erhvervsrettede uddannelser, erhvervsuddannelserne, HHX, HTX og 10. klasse høre ESA-astronauten fortælle om sin imponerende seks måneder lange Huginn-mission til den internationale rumstation, ISS.

Under sit ophold på rumstationen fik han tilmed overdraget rollen som commander – som den første europæer nogensinde.

"Rumstationen er først og fremmest et laboratorie, hvor astronauter udfører forskellige eksperimenter. Rumforskningen handler nemlig i lige så høj grad om forskning af jorden som det at udforske rummet," fortalte Andreas Mogensen. 

 

Et besøg hos fremtidens rumspecialister

Mellem dagens to oplæg besøgte Andreas Mogensen industritekniker-uddannelsen, hvor flere elever er lærling i virksomheder, som producerer komponenter til rumfartsindustrien.

Her talte han med nogle af dem og så eksempler fra deres svendeprøve.

Herningsholm har haft et tæt samarbejde med det nationale center for skolevirksomhedssamarbejde, Naturvidenskabernes Hus, hvor landssekretariatet for ESERO Danmark også er forankret. ESERO står for European Space Education Ressource Office og er ESA’s uddannelsesprogram.

Det er også herigennem, at muligheden for det særlige besøg på Herningsholm er opstået.

Desuden har Nick Hauge, underviser på Herningsholm, i samarbejde med Naturvidenskabernes Hus udviklet undervisningsmateriale til brug i industriteknik. Som tak fik Nick under besøget overrakt en Skills-trøje, som Andreas Mogensen har haft med på rumstationen.

Dette skal ses som en særlig gestus til en samarbejdspartner, der har bidraget til at sætte rumfartsindustrien på dagsordenen og ikke mindst været med til at vække de unges nysgerrighed i forhold til rummet.

ESA-astronauten lagde også vejen forbi AM Learning Lab Herningsholm, skolens videnscenter for 3D-print. Her blev han præsenteret for de nyeste teknologier. Andreas Mogensen eksperimenterede også selv med 3D-print af menneskeceller, mens han var ude i rummet.

"I fremtiden kan der måske printes organer i rummet, som kan bruges her på jorden," fortalte han.

 

Spørgsmål og selfies

Efter hvert oplæg med spændende fortællinger fra Danmarks første astronaut var der mulighed for at stille spørgsmål fra salens mange fremmødte.

Der blev fx spurgt ind til, om man mister sine smagsløg, når man opholder sig i kredsløb om jorden, og hvilke kvalifikationer man skal have for at blive astronaut.

Afslutningsvis kunne alle interesserede stille sig i kø og få et minde med hjem fra en unik oplevelse; et billede med en ægte astronaut.

 

Mange muligheder inden for rumindustrien

For rummet handler ikke bare om astronauter, rumvandring og planeter. Rumfartsindustrien er langt bredere og kræver mange flere kompetencer end dem, der skal til for at blive astronaut. Der står mange forskellige typer af fagfolk med en teknisk baggrund bag hver eneste rummission. Og den indsigt vil Andreas Mogensen gerne være med til at udbrede. Hans besøg på Herningsholm skulle også ses som en del af den indsats, hvor han bidrager til at kaste lys på de mange muligheder, der er, hvis man er interesseret i at komme til at beskæftige sig med rumfartsindustrien.